Rozhovor s Villem ze dne 12.3.2006

Zde je exklusivní rozhovor, který náš club získal od Villeho dne 12.3.2006 ve Fresh hotelu, kde kapela po 2 dny bydlela v Aténách. Ville na nás čekal v baru hotelu a byl v opravdu dobré náladě. Mrkněte na to, co nám řekl…

 

ODC: Ahoj Ville, nejdříve ze všeho, vítejte v Řecku!
V: Oh, děkuji vám všem!

ODC: Je opravdu hezké vás tu znovu mít…
V: Inu, je dobré být zpět!

ODC: Je to pro nás opravdu čest, že nás navštěvujete tak často!
V:Snažíme se o to nejlepší.

ODC: Jaké jsou přednosti a nevýhody toho být rockovou hvězdou?
V:Ehm…Cestování je dobré, ale to znamená, že nemáte vůbec čas sedět doma.A…Spousta piva!

ODC: Co bys chtěl změnit ve svém životě, kdybys měl šanci?
V: Doufám, že jsem byl hodně populární! Nebo je tu možnost, že bych mohl psát ještě lepší písně.

ODC: Dokážeš si vůbec představit, že bys mohl dělat kariéru v jiném zaměstnání?
V: Ehm, rád bych byl jogínem žijícím v Indii.

ODC: Byl americký trh takový, jaký sis ho představoval? Byly Tvé vystoupení tam lepší nebo horší než jsi čekal?
V:No,nic moc jsme nečekali. Právě jsme tam jeli a chtěli jsme improvizovat a vidět,co se stane, takže ve skutečnosti šlo všechno lépe, než jsme doufali.

ODC: Takže Bam vám hodně pomohl.
V:Jistě,Bam je kamarád, používal hodně Heartagram a tak podobně.

ODC: Jsi spokojený s prodejem alba Dark Light z toho, co víš?
V: Nevím, kolik jich bylo prodáno, doufám ale, že docela dost.

ODC: Zde je Zlaté!
V:Yeah opravdu,to je úžasný! Doufejme, že jednoho dne bude Platinové…

ODC: Přemýšlel jsi vůbec někdy o tom vzít do kapely druhého kytaristu?
V: Měli jsme dva kytaristy, když jsme začínali. Neměli jsme klávesy. To bylo úplně úplně na začátku…A ne, protože si nemyslím, že bychom byli vůbec schopní najít lepšího kytaristu, než je Linde! A nechceme hledat někoho dalšího…

ODC:Opravdu si myslím, že v naší době je těžké najít kytaristu s tak osobitým stylem jako má Linde!
V:Ano je velmi dobrý v tom, co dělá, a už jsme mluvili o tom, že bych možná v budoucnu hrál na kytaru v nějakých písních!

ODC: Opravdu?Jako při turné Razorblade Romance, kdy jsi hrál Gone with the sin na akustickou kytaru, nebo Please don´t let it go během vystoupení v roce 2001?
V: Yeah!Možná…Uvidíme, co bude…

ODC: Hudební průmysl tlačí skupiny více a více k používání elektronických prvků v jejich muzice. Myslíš si, že HIM v blízké době můžou přijmout za své elektronické prvky jako tyto, nebo dokonce trochu změnit svůj styl? (Jako třeba Paradise Lost.)
V:Ne,nemyslím si, protože…Mám dost rád elektronickou hudbu, ale co je na tom špatného, je fakt, který by znamenal, že bychom měli hrát se sequencerem. To by tedy znamenalo, že nemůžeme improvizovat. A máme rádi trochu sraní věci na pódiu, víš…Trocha improvizace a změna věcí pokaždé jinak…

ODC: HIM je v zásadě rocková kapela…
V: Ano, jsme více rocková kapela než elektronická…Ale já jsem velkým fanouškem Paradise Lost!

ODC: Mluvme teď o rocku…Je jedním z nejpopulárnějších stylů hudby za posledních 30 let a má jedny z nejfanatičtějších zastánců. Myslíš si, že touto cestou bude pokračovat další léta a získávat ještě více fanoušků, nebo si myslíš, že se bude během příštích let vytrácet?
V: No, zdá se, že rock umírá a znovu se rodí. Ale víš,pamatuji si, že velmi populární cesta rocku začala v 50.letech s Elvisem Presleym, a tak to šlo půl století, takže si nemyslím, že zemře…Ačkoliv třeba Lenny Kravitz zpívá o tom, že rock je mrtvý…

ODC: Jsi jenom ty skladatelem písní HIM, nebo přijímáš i nápady ostatních členů kapely?
V: Vytváříme vše společně. Takže každý přinese svůj vlastní nápad, ale když jde o melodie a hlavní nápad, začíná to vždy u mě. Linde je opravdu dobrým skladatelem písní, ale píše písně pro jiný materiál…

ODC: Linde napsal rify k písním For you a Our diabolical rapture?
V: Hmmmm ano,vytvořil něco málo a nějaké kousky, když jsme začínali, no ale víš, teď je táta a nemá čas. Mění plenky, nemění rify.

ODC: Co bys dělal, kdyby jeden člen kapely chtěl kapelu opustit?
V: Oh, pak bych byl velmi smutný. Ale víš, věci v životě inklinují ke změnám, takže nikdy nevíš. Když je tu někdo, kdo se necítí šťastný s kapelou, pak je pro něj lepší, aby kapelu opustil. To samé je se mnou. Kdyby věci přestaly být zábavné, je čas na konec.

ODC: Dobře, nevím, jestli jsi viděl nový klip Negative, ale někteří fanoušci HIM byli trošku zklamaní, protože jeho pojetí je velmi podobné klipu Killing Loneliness. Jak to bylo v tomto případě?
V: Je to legrační, protože jsem viděl tak 50 sekund toho klipu Negative asi před 2 týdny,a byl to nápad naší kapely. Nikdo z kapely neviděl vlastně nic a měli jsme nápad, že budeme zabíjet samotu lidí svým hraním. A měli jsme nápad, že budeme hrát ve strip klubu, ale vždy jsou obvykle v klipech ve strip klubech ženy, takže jsme to chtěli udělat odlišnou cestou, kdy by lidé mohli zabíjet svoji samotu tím, že budou koukat na nás,a my jsme součástí peep show. A je úžasný, že jsme měli ten nápad stejně. A to samé s The Rasmus: oni použili mnoho motýlů a my to udělali stejně. To je opravdu cool! Fakt jsem se smál, protože to je opravdu neobyčejný, je to vtipný, jak se tyto věci událi ve stejný čas.

ODC: Takže ani jeden není kopií toho druhého.
V: Ne, nikdo nikoho nekopíroval. Zdá se, že jen někdo tápal ve té samé omáčce tvořivosti ve stejný čas!

ODC: Jste všichni Finové!
V:Ano, jsme všichni blázni!

12.ODC: Nyní o videu Killing Loneliness…Slyšeli jsme, že vůbec nebyl dobrý pro americký trh, takže bude mít nové zpracování?
V: Přiletěli jsme na toto turné do L.A. natočit novou verzi. Je vtipné, co jsem řekl, protože co jsem úplně pochopil, je fakt, že ho máme předělat. Je to mrhání penězi a časem. Ale vypadá to, že v Evropě jsme skutečně dost známí, udělali jsme asi tak 15 klipů a tam ví, jak kapela vypadá. V Americe ale ne…

ODC: Tak to je ten důvod, proč to děláte.
V: Yeah, je to opravdu jednoduché. Je to jako…Pamatuješ si ten klip Marilyna Mansona, jedna párty, ta cover píseň?

ODC: Tainted Love?
V: Ano, má blíže k rapovému než rockovému klipu. Je to něco jako film Blade se silnými výrazy lidí a tak něco podobného.

ODC: Takže bude více gotický? Možná byste mohli přidat nějaké prodloužení atd.
V: Heh, bude to pravděpodobně více gotické. Uvidíme, co bude…Protože jsou některá videa…Nevím, jestli to říkáte v Řecku, ale koupíte prase v pytli. Nikdy nevíte, co můžete dostat. Zaplatíte hodně peněz, ale nevíte, jak to dopadne…

ODC: OK. Takže v tom videu použijete spíš svoje vlastní nápady nebo nápady vašeho producenta?
V: To záleží…Obvykle používáme své nápady…Ale jsou tu také videa, jako In joy and sorrow například, kdy jsme vůbec nemluvili s režisérem.

ODC: Vidím…Můžu se Tě zeptat, proč jste neudělali klipy k písním It´s all tears a You sweet 666?
V: It´s all teras nebyl oficiální singl. Byl spíš více jako…To bylo v Německu v klubech daný jako vzorek dj-ům. Your sweet 666 bylo jako singl v době, kdy jsme začínali jako kapela, a to byl čas, kdy jsme ještě netočili žádná videa.

ODC: Můžeš mi říct své 3 oblíbené písně z každého alba?
V: Z GLV666 můžu říct: Our Diabolical Rapture, You Sweet 666 a řekl bych Wicked Game. Není to naše píseň, ale je pro nás zajímavá společně se zvukem kapely.

ODC: Podle mého názoru je to jeden z nejlepších coverů vůbec, zcela se stala písní HIM.
V: Oh, děkuji. Yeah, myslím si, že je opravdu dobrá.
Z RR můžu říct: Razorbalde Kiss, tu mám rád moc. Potom Gone With The Sin a pak možná…Bury me deep inside your heart. Taky se mi dost líbí One last time.
Z DSBH: Love you like I do, Close to the flame, a pak možná Heartache every moment. Mám rád tuhle písničku.
Z LM mám rád Sweet Pandemonium, Soul on fire a The Path. Taky Love´s Reqiuem, která je na digipacku.

ODC: Jednou jsi řekl, že Dark Light je Tvé oblíbené album, nejlepší věc, co jste kdy udělali. Máš na to stejný názor i teď?
V: Hm, myslím si, že je to nejlepší kombinace toho, co jsme udělali předtím. Má trochu ze všech atmosfér, co jsme dělali. Má trochu filmových kláves, má trochu rifů Black Sabbath a hodně vokálů.

ODC: Ale není tam tak moc rychlých písní, jako má například Love Metal. Nejrychlejší písní je Under the rose.
V: Ano, ta je rychlejší než ty ostatní, myslím…Jsou tam také nějaké jiné docela svižné písně, ale ne tak rychlé jako na Love Metal. Ale během hraní na živo je hrajeme rychleji. Face of God je má oblíbená píseň z alba Dark Light.

ODC: Proč nehrajete živě nějaké starší nebo jedinečné písně? Třeba Our diabolical rapture?
V: Protože jsme změnili ladění kytary. Používali jsme ke hraní na prvním a druhém albu opravdu nízké ladění. Ale už ne, protože chceme dělat arpeggio a tak něco podobného…

ODC: Ale myslím, že byste klidně mohli hrát For you, protože je to jednoduchá písnička…
V: Yeah, je to hezká píseň, ale má něco, co ne všichni lidé mají rádi. Tak dáváme přednost hraní It´s all tears nebo Razorbalde Kiss.

ODC: Myslím, že lidé z Evropy by spíše dali přednost poslechu starých kousků.
V: Dobře, zkoušíme dělat to nejlepší, co můžeme. Nechceme lidi unudit k smrti. To je také důvod, proč hrajeme tak 4 nebo 5 písní z nového alba, a pak tak 3 z ostatních desek. Dnes večer možná budeme hrát také něco trochu jiného.

ODC: OK, většina fanynek je ustaraná…Některé z nich věří, že už jste s Jonnou svoji. Kdyby ne, dáš vědět veřejnosti, kdy se přesně vezmete?
V: Dobře, až se to jednoho dne stane, nebudeme chtít mít veřejnou svatbu. Bude to malý obřad, kterého se účastní členové kapely, naši rodiče a to je vše.

ODC: OK a tady je poslední otázka: Přemýšlel jsi někdy o změně své image třeba znovu na nějakou z předešlých alb, zvláště o té, kterou jsi měl během Razorblade Romance? Hodně třpytek a make-upu, více celkově glammy atd.?
V: Ehm, myslím, že tyhle věci se dějí přirozeně. Nechceš nosit stejný shit každý den. Potřebuješ nějaké změny. Ale hlavně to, co bych rád dělal, je stárnul a měl brzy chodeckou hůlku, pokud je to možné.

ODC: Proč!?
V: Protože myslím, že budu cooler než mladší.

ODC: Kdybys trochu zestárnul, zamýšlel by ses nad opuštěním HIM a např. pracoval znovu v SEX shopu nebo něco takového?
V: Hm, myslím si, že až budu tak přejezený muzikou, budu vytvářet SEX shop našeho města.

ODC: Opravdu?
V: Ano, to je plán!

ODC: Dobře, tedy…Můžeš říci něco vašim fanouškům z Our diabolical clubu?
V: Hm…Jako vždycky, jsou tu citáty z filmů. Takže, buďte milí na své rodiče a zkuste být tak vzdělaní, jak můžete! To je jediná správná cesta k poražení vašichch nepřátel.

ODC: Děkujeme moc, doufáme, že vás brzy zase uvidíme.
V: Dobře, yeah, my zde přece dnes večer hrajeme, jak víš! Hahaha!

Přeložila Vrabček