Interview s HIM

Ville Valo musí být jedním z lidí, kteří stojí nohama na zemi, vlídní chlapci z HIM v hudebním průmyslu. Roland Oei hovořil s Villem, kromě jiné,o začátcích skupiny, nyní světově známém logu heartagram a o tom, jak nakládají se svoji slávou, která HIM vynesla tak vysoko…

Na začátku vaší kariéry jste vydali EP'666Ways To Love'.Je stále možné si jej koupit?Které písničky se na něm nacházejí?
Ne, už není možné si jej koupit. Když jsme podepsali smlouvu s Finnish BMG byla to jedna z podmínek. Bylo vydáno 2000 kopií a už nikdy jich víc nebude. A jsem proto rád, nebyli vyrobeny proto, aby se stále kopírovaly další a další a pak, je to cool, jako nějaký strašně vzácný sh*t. Jsou jich 2000. Já sám mám jen jeden. Zbytek skupiny nemá žádný, protože je dali rodině a tak. Byly na tom 4 písně, verze ´Wicked Game´ od Chrise Isaaca. Taky je tam 7 minutová prog rock verze ´The Heartless´z prvního alba. Píseň s názvem ´Dark Secret Love´a píseň ´Stigmata Diaboli´. To znamená ďáblovo znamení! Všichni jsme byli takový satanisti!

Vzpomínáš si na Vaši první show jako ´HIM´?
Bylo to v klubu v Helsinkách.Náš bass kytarista, náš velký bratr, byl jedním z vlastníků klubu.Byl tam také nějaký finský hoch,měli jsme plakáty, na kterých bylo jeho jméno a on, hrající rock, tváříc se, že je velkým satanistou.Mnoho jeho fanoušků si myslelo, že by se mohl stát opravdovým satanistou a že by mohl pužívat jméno ´His Infernal Majesty´také, tak nás vypískali z pódia a zatímco on hrál, opustili klub.A PA bylo na nic.Tak to chodí…

Svoji muziku jsi nazval ´Love Metal´, můžeš tuto hudbu popsat někomu, kdo ji ještě v životě neslyšel?
Já doufám, že je to něco jako směsice U2, Black Sabbath a možná Billy Idola.Máme tuhle melodickou představu.Vžydycky jsem byl velkým fanouškem U2.Jejich muzika je citová.

Vaše hudba je jedinečná, je to kvůli ostaním členům skupiny nebo ty ovlivňuješ celou skupinu?
Nebylo to vědomé rozhodnutí.Když jsme začali hrát, byli jsme něco jako ´Type O Negative´, což byla jedna z prvních skupin, která nám ukázala možnost začlenění opravdu krásných melodií do hard rocku.Mysleli jsme, že je to naše jediná šance, jak zformovat skupinu.Chtěli jsme do toho vložit vše, co jsme mohli.Náš bubeník byl velkým fanouškem ´Slayer´ a náš klávesista byl zase orientovaný spíš na klasiku.Studoval klasickou hudbu.Já sám mám víc rád Neila Younga a hudbu jemu podobnou a to bylo to, co se stávalo úspěšným.Prostě jsme věřili v to, co jsme dělali a to nás dostale takhle daleko.

Mohl bys popsat osobnosti dalších členů skupiny?
Mohl, ale je to těžké!

Naším kytaristou je Linde, je talentovaný.Je od přírody hodně nadaný, ale je také tak uzavřený až němý, jak vůbec čělověk může být.Nikdy by si z něj nedostal slovo.Nikdy nevíš, co si zrovna myslí.Je jedním z mých dávných spolužáků.Poznal jsem ho, když mi bylo kolem 12, takže jsme spolu hráli v mnoha skupinách.Společně jsme vyrostli.Je nevyzpytatelný, protože nikdy nevím, co zrovna vymýšlí.

Bass kytaristu jsem poznal když mi bylo asi 9.Dá se z něho dobře číst a ví o všem hodně věcí, přestože na ulici vypadá jako vandrák.Pravděpodobně proto má dobrý důvod a je také takové to ,duševno, v naší skupině.Nikdy nemluví o technické stránce hudby.Popisuje hraní na bass kytaru jako být raději nahý v lese, než si brnkat Richenbacher.

Gas je zase tak blízko Neandrtálci, jak vůbec moderní člověk může být.Miluje hokej, bubny a jídlo.Když dostane od všeho něco, jako např. když dávaj hokej v tv,má buben a něco k jídlu, je šťastný.Je velmi jednoduchý v tomhle případě.Nemluvil jsem tady o blbosti.Mluvil jsem o tom, že on přesně ví, co chce a dokáže se radovat i z jednoduchých věcí.Býval klempíř, což ti o něm také něco řekne.

Našeho klávesistu jsem poznal také když jsem byl dítě, když mi bylo okolo 13 nebo 14, společně jsme se opíjeli.Je trochu jako politik, protože pořád mluví o mnoha nesmyslech.Je to myslitel, přemýšlí trochu více matematicky než my ostatní.

Mýlím se nebo budu mít pravdu, když řeknu, že ty děláš hlavní rozhodnutí ve skupině?
Hm, jak se to vezme.Já dostávám právo na to mít hlavní slovo, protože píšu písničky, ale pracujeme na nich společně a jsme stále skupina.Jinak je to na mně a nikdy jsem z tohoto nápadu nebyl nadšený.Faktem je, že jsme opravdu staří spolužáci…to je těžké říct.Mluvil jsem s mnoha jinými skupinami a Ti mi řekli, že naše skupina je jedinečná, protože jsme všichni přátelé.Nikdy se nepachtíme s tím, když to na turné spěje k nevěře.Děláme to všechno pro muziku.Důvodem proto je nejspíš to, že jsme s tím začali,když jsme byli moc mladí.Začali jsme před tím, než jsem věděli cokoli a souložení (atd…), dolarech nebo autech.Hrál jsem od 7 let a ostatní ze skupiny také.Bylo to velmi dobré rozhodnutí, začít hrát tak brzo, jak jen to šlo, alespoň jsme se tak vyhnuli krutosti mít každodenně 9-5 zaměstnání.

Když ty osobně jsi tak moc v tisku, nemůže si nějaký fanoušek myslet, že HIM jsi právě ty?
Hm, ne.Nedělá mi to starosti, protože ostaní chlapci se s tím nezatěžují.Jsem jediný, kdo si rád povídá s lidmi a rád poznává nové.Zbytek skupiny nenávidí focení a komunikaci s medii.Nemají to rádi.Také toho nejsem fanouškem…Ale každý má ve skupině určitou roli.Nemám s ničím z toho problémy-Mám rád pití piva, které nemusím platit, jsem rád nakvartýrovaný v hotelu, zatímco ostatní se trápí v backstage.

Přemýšlel jsi už o napsání dalšího alba?
Ano, je naplánována cesta do Ameriky, hned po skončení tohoto turné.Na týden pojedeme zpátky domů.Potom na turné do US a potom se skutečně začnu věnovat novému albu.Bude vycházet kolem října.Tentokrát mi to zabere trochu víc času, protože jsme u jiné nahrávací společnosti.

Máš v US mnoho přívrženců ?
Jde to tam dobře.Měli jsme turné a hráli jsme ve Whiskey-a-Gogo a Roxy a na místech jako tato a na všech bylo vyprodáno.Kapacity byly od 200 do 600 a všude bylo vyprodáno na kapelu, která tam doposud nevydala album.Je to bláznivé.Vydáme tam album a uvidíme, co to udělá.Jeden nikdy neví.

Ty jsi psal všechny předešlá alba v jistém studiu ve Finsku
Ne všechna z nich.Jedno jsem dělali ve Walesu, např. ´Razorbklade Romance´jsem dělali v Rockfield studiu ve Walesu.Také jsem používali rozdílná studia ve Finsku.Naše poslední album bylo sestaveno v LA, takže po tak dlouhé době je příjemné být a nahrávat album doma.Ale příště to plánujeme udělat zase v LA, protože v průběhu zimy je tam trochu lepší počasí a navíc je tam pár krásných domů, které si můžeš pronajmout a máš potom strašidelný pocit, když žiješ v tomhle domě a nahráváš tam.Je vždycky lepší být pryč z domova, protože pak se může skupina lépe soustředit na muziku namísto placení složenek a dělání...však víš čeho…líbaní se svou přítelkyní a tak!

Mohli byste vydat písničku zpívanou finsky místo anglicky?
Skupina nedělala žádnou takovou, ale já jsem zpíval několik písniček ve finštině.Finština je zvláštní jazyk.Zpíval jsem tak na nějakých projektech.

Side projects?
Ne mých.Dobře, je to těžké vysvětlit.Řekněme jedno, finský Elvis zemřel v 70. letech.Bylo vyrobeno a nahráno několik chybných show, v kterých vystupovaly slavní lidé.

Ale co se týká HIM, zvažuješ zpívat ve finštině?
Možná nějaké back vocals ano.Finština je nádherný jazyk, ale nikdo mu nerozumí.je to to samé jako Sepultura v Brazílii.Je to ten smysl?Nemůžeš jí komunikovat.

Dobře, nakonec jste to vyrobili v UK.Proč to tam trvalo tak dlouho v porovnání s ostatními místy?
Hm, nahrávací společnost nebyla tak ochotná.Dave Gulvin v BMG je jediným, který pro nás pracoval.Trvalo mu 5 nebo 6 let dotáhnout to takhle daleko.Zkoušel každého přemluvit, takže je to všechno jeho chyba.

Jaké to je být sex symbolem milionů ženských fanynek?
Dobře, bohužel, můj penis už dále neroste!!Je to něco, čemu se ve skupině můžeme smát.Je to srandovní, ale nějak to neovlivňuje den po dni můj život.Teď jsem se svoji dívkou něco okolo roku a půl.Tak to chodí.

Rozumím tomu, že jsi měl nedávno pronásledovatele?
Mám jich mnoho!Chovám se jako gentleman a zachovávám jim své dveře zavřené, to obvykle pomůže.

Co kdy udělal jeden z nich nejbláznivějšího?Překračují lajnu?
Občas, ale nic super špatného se nikdy nestalo.Jedna dívka na mě jednou zaútočila s nůžkami a ustřihla mi pramínek vlasů.To bylo v Hamburgu v Německu, měl jsem smolný den.Seděl jsem s naším bass kytarystou popíjejíc pivo, jen jsem si říkal o co to tady sakra běží.Většina lidí, kteří nás mají rádi, nás také respektují.A naše soukromí také.Ale jsou nějaké výjimky, hlavně v Evropě, kteří mají sklon nás pronásledovat, aniž by řekli jediné slůvko.Sedí a koukají na vás z druhého konce baru, je to šílený .Když máš někoho rád, vždycky můžeš přijít a povídat si.Je to divný.Jsou lidé, kteří utrácí spousty peněz a energie zato, aby mohly být 20 stop od vás.To je divný.

Kdy jsi viděl poprvé heartagram tetování na fanouškovi?
To byl pravděpodobně náš basista, který si to nechal natetovat když jsem to nakreslil.Myslím, že to měl i předtím, protože byl velkým fanouškem tohoto symbolu.Dřív jsme to nepoužívali jako logo skupiny.Nakreslil jsem to před osmi lety.Měl jsem kamaráda, který nám to na počítači vylepšil a dal tomu ty správné rysy.Náš basista měl ten symbol tak rád, že si ho nechal udělat jako první, takže asi on byl prvním heartagramem tetovaný fanoušek.Potom si to nechalo vytetovat i několik přátel z německé nahrávací společnosti.V posledních několika letech si ho nechalo natetovat mnoho lidí, třebaže nejsou velkými fanoušky HIM, prostě jen mají rádi ten symbol.Je to hezké.Jeden chlapec má heartagram dokonce v puse, pod rtem!

Otevřeli jste dveře do UK skupinám jako je Rasmus a Nightwish a všichni jste také zároveň skupiny stylu gothic.Vadí Ti to?
Ne, opravdu.Všichni pocházíme ze stejné země.Co bych řekl…….Jak bych to měl říct hezky?Jsme z bratrstva Black Sabbath, Rasmus jsou z bratrstva Roxette a Nightwish jsou z bratrstva/sesterstva Iiron Maiden.Znám všechny tyto lidi a respektuji jejich práci.Hudebně máme tak málo společných věcí.Rasmus je popová skupina.Jsou to opravdu dobří kámoši, je to přátelská skupina.Nightwish je trochu více tradiční heavy metalová skupina, souzvučná s Iron Maiden.Jsem velkým fanouškem Iron Maiden, ale ne Nightwish.Nezajímám se o ně, ale slyšel jsem horší věci.

Hudební průmysl předpovídá, že jestli se vaše popularita bude i nadále zvětšovat tak, jak tomu bylo doposud, stanete se tak populárními jako Led Zeppelin nebo Black Sabbath.Jak to vidíš ty?
Jestli se staneme známějšími, yeah, yeah chystáme se předčít i Michaela Jacksona.Když budeme dělat rocková alba s dobrým důvodem a správnými vibracemi uvnitř skpiny…Jsem opravdu spokojený s tím, kde teď jsme.Jsme dál, než jsme si původně přáli a než jsme doufali.Jsem rád, že jsou lidi, kteří mají rádi to, co děláme a kteří si nepřejí náš pád, protože pak by náš vzestup pro to být úspěšnými měl ten pravý důvod.To je jediná věc, o kterou se starám.

Jsi ze svých fanoušků vyděšený?
Ne, proč bych měl být?

Třeba proto, že by jsi mohl přijít o své soukromí.
Už jsem o něj přišel.My jsme dost známí.Třeba ve Finsku nemáme žádné paprazzi a přesto se o nás v novinách píše tolik shi*ů.Například když jsem si koupil svůj první byt.Šetřil jsem si na něj peníze okolo 8 let, někdo to naznačil tisku a oni to hned vytiskli v novinách.Nestarám se o to, jestli se o to lidi starají nebo ne.Je to všechno dobré tak dlouho, dokud se s moji přítelkyní milujeme nebo se spolu díváme na televizi, to nás nikdo nefotí.To, co se událo doposud je O.K.

A nakonec nějaký vzkaz fanouškům:
Rád bych řekl několik věcí.Víc čtěte.Objevil jsem znovu zálibu ve čtení a je to velmi dobré.Čtěte cokoli, ale hlavně čtěte.Je to něco, co lidé moc nedělají.A nepodporujte zákazy kouření, protože to vypadá, jako by mělo být do deseti let zakázáno kouření v celé Evropě i v Anglii.Liverpool je na řadě(tuším, že tam se konalo poslední interview).Spěje to ke stejnému konci jako v New Yorku a LA.S takovýmhle klima to bude hrozný, takže já říkám, hodně čtěte, stanete se tak intelektuály, kteří by mohli ovlivnit zákon v zemích, kde je to s kouřením na štíru.To jsou má poslední slova.

Omluvte případné chyby.